Jak se starat o vlhkomilné terárium?

Jak se starat o vlhkomilné terárium?

Pokud čtete tento článek, pravděpodobně máte doma vlhkomilné terárium z dílny Planteria! Pojďme si spolu vysvětlit, co to terárium vůbec je, a jak se o něj správně starat.

Co je vlhkomilné terárium a jak funguje?

Zjednodušeně řečeno jde o ekosystém schovaný v uzavřené skleněné nádobě. Ta naše terária vznikají od základu u nás v Planteriu, a i proto je každý kus originál. Nejen, že si do terárií mícháme vlastní substrát, ale důkladně i vybíráme rostliny a komponenty tak, aby do skleněné nádoby padly jako ulité.

Než se hotové terárium dostane do vašich domovů, dostává se mu u nás takové péče, aby i u vás fungovalo samostatně a téměř bezúdržbově. 
Aby tyto mikrosvěty prospívaly a opravdu bezúdržbové, musíme my i vy dodržovat určité zásady. Základem je správný postup osázení (zvolení vhodných rostlin a dalších komponentů, a správné množství počáteční zálivky) - o to se postaráme my; neméně důležité je umístění terária. Při ideálním množství slunečního svitu, teplotě a díky uzavřené nádobě dojde k perfektnímu cyklu - rostliny spotřebují vodu, kterou následně odpaří. Ta zkondenzuje na skle a opět steče do substrátu. A tak stále dokola. Rostliny si vytvářejí potřebný kyslík, a tak mohou v uzavřené nádobě spokojeně dýchat. 

Nebojte, vše vám vysvětlíme níže.

Jak o terárium pečovat doma? 

Jak je už zmíněno výše - aby došlo v teráriu k perfektnímu cyklu, musíte doma dodržet tři důležitá pravidla: ideální světlo, zálivku a teplo.

💡Světlo

Terárium umístěte na místo s dostatečnou dávkou rozptýleného světla! Co je to rozptýlené světlo? Je to místo, kde intenzita denního světla není tak vysoká, stačí tedy dát terárium dál od okna (minimálně jeden metr).

❗️Pokud bude mít světla málo, nebude mikrosvět uvnitř fungovat správně a hrozí vznik plísně.
❗️Pokud vystavíte terárium přímému světlu, rostliny se mohou přes sklo spálit.

Jednou za čas teráriem pootočte, aby rostliny rostly rovnoměrně.

💧Zálivka

Není potřeba! Rostliny si spotřebují vodu, kterou následně odpaří. Ta pak zkondenzuje na skle a opět steče do substrátu.

❗️Zdá se vám substrát příliš suchý? Postříkejte vnitřek nádoby rozprašovačem, voda tak steče po skle do substrátu.

❗️Je nádoba příliš zapařená? I to se může stát, obzvlášť pokud ji vystavíte většímu teplu. Odklopte víčko a nechte přebytečnou vlhkost odpařit, mělo by stačit 30-60minut.

🌡️ Teplota

Vlhkomilné terárium patří pouze do vnitřních prostor! Nejvíce se mu bude dařit při teplotě mezi 15 - 25°C.

⏳Životnost

Bude vám dělat radost léta letoucí! Avšak pouze za předpokladu, že mu dopřejete vše výše zmíněné.

❓Nelíbí se vám, jak přerůstají rostliny terárku “přes hlavu”? V nejnutnějším případě zastřihněte jejich špičky nůžkami.

 

Podívejte se, jaká další terária jsme v Planteriu vyrobili!
Sdílejte s námi vaše terária na našem Instagramu.

Zpět na blog