Ahoj podzime, aneb co s pokojovkami?

Ahoj podzime, aneb co s pokojovkami?

Teplé dny jsou na nějaký ten pátek pryč a nastoupil podzim.

Nejen, že právě obměňujeme svůj šatník za teplejší, musíme uzpůsobit i péči o své milé pokojovky.
Pokojovky totiž rozlišují dvě období - období vegetační (jaro a léto) a období vegetačního klidu (což je právě podzim a zima).

Sychravých dní přibývá, zabalte se do deky a přečtěte si, jak se v tyto dny postarat i o své zelené radosti.

 

1/ Míň vody je základ

Nebojte, vaše kvítka strádat nebudou, naopak by jim mohla pravidelná "letní" zálivka v těchto chladnějších měsících uškodit. Pamatujte, že rostlinky mají období klidu, nebudou tedy vyhazovat jeden list za druhým, porostou zkrátka pomaleji. Dalším důvodem je i úbytek venkovního světla. Právě proto bude i substrát vysychat pomaleji. 

Z pravidelné týdenní zálivky se najednou můžou stát týdny dva nebo dokonce i tři, a to je v pořádku! Nevíte, jak moc na zálivce ubrat? Určitě je lepší zalévat méně, než více, ideálně pokojovku zalijte v momentě, kdy je substrát úplně proschlý. Pokud si nejste ani. tak jistí, jestli má pokojové dostatek vody, nebojte, dá vám o sobě vědět seschlými konci listů. 

2/ Vlhkost UP!

Kde je sucho, tam se nebude pokojovkám dařit. A ve vytápěných bytech se suchým vzduchem je na problém zaděláno raz dva. Nedostatek vlhka můžete zpozorovat zejména u kapradin nebo Marant. 

Jak na to?  

  • Kdo by neměl rád tulení
    Seskupte více rostlin k sobě, budou se tak navzájem zvlhčovat 
  • Podmiska + kamínky = úspěch
    Do podmisky dejte oblázky, zalijte vodou a postavte na ni kvítko
  • Zvlhčovač vzduchu to jistí
    Finančně nejnáročnější, za to nejprospěšnější pro všechny v bytě

 

3/Budiž světlo

Ve tmě by nechtěl žít nikdo. Na podzim se dny krátí a tím pádem ubývá světla pro vaše zelené ratolesti. Co s tím? Přibližte kvítka více k oknu, najděte jim doma nové místo, třeba i zjistíte, že jim bude najednou lépe v jiné místnosti. Pozor si dejte na topení u oken, ta by mohla spáchat neplechu.

4/ Hnojivu zdar

Jak jste se dočetli v úvodu, kvítka v období vegetačního klidu odpočívají, zpomalují svůj růst. Nezatěžujte je proto hnojivem, to jim dopřejte zas až na jaře.

5/ Nepřesadíš

Tady platí to samé, co u hnojení - nechte kvítka odpočívat. Vzhledem k tomu, že během období klidu moc nepoporostou, nemusíte se bát, že jejich bal bude praskat ve švech. Počkejte si na jaro. 

6/ Z nuly na sto 

Zkuste se vyvarovat velkým teplotním rozdílům v místnosti. Obzvlášť si dejte pozor na studený vzduch, který může táhnout od oken během chladných nocí. Neplechu by mohl způsobit i průvan, nebo naopak teplý vzduch z topení. 

 

Nebojte, pokojovky a podzim nejsou taková věda, jak se možná zdá. Ani taková nuda. #pokojovkyvsem

 

 

Zpět na blog